A kézvédő eszközök közé az egyujjas, a két- és a háromujjas kesztyűk, valamint az ötujjas kesztyűk, a tenyér-, a kar- és az alkarvédők, a csuklószorítók, az érmelegítők, és az ujj-, a vállvédők tartoznak.
A védőkesztyűk kiválasztásánál követendő szempontok:
A legjellemzőbb veszélyek a
A kézvédelem egyéni védőeszközökre vonatkozó legfontosabb szabványok:
Szabvány száma |
Szabvány megnevezése |
---|---|
MSZ EN 374-1 |
Védőkesztyűk vegyszerek és mikroorganizmusok ellen. 1.rész: fogalom-meghatározások és teljesítmény követelmények |
MSZ EN 374-2 |
Védőkesztyűk vegyszerek és mikroorganizmusok ellen. 2.rész:a behatolási ellenállás meghatározása |
MSZ EN 374-3 |
Védőkesztyűk vegyszerek és mikroorganizmusok ellen. 3.rész: a vegyszerek átbocsátásával szembeni ellenállás meghatározása, vizsgálati követelményei |
MSZ EN 388 |
Védőkesztyűk mechanikai kockázatok ellen. |
MSZ EN 407 |
Termikus kockázatok (hő és/vagy tűz) ellen védő kesztyűk. |
MSZ EN 420 |
Védőkesztyű. Általános követelmények és vizsgálati módszerek |
MSZ EN 60903 |
Feszültség alatti munkavégzés. Szigetelő anyagú kesztyűk (IEC 60903:2002 2003. évi helyesbítés, módosítva) |
Valamennyi kesztyűnek biztosítani kell a kéz mozgásképességét!
A bőrből készült termékek nem moshatók, vegyileg nem tisztíthatók!
Az egy darabból készített védőeszközt soha nem szabad megtoldani!
Késvágás- és szúrás ellen az ötujjas húsipari lánckesztyű alkalmas!
Vegyi oldatba merített tárgyakhoz hosszú szárú, vegyszerálló védőkesztyűt kell viselni!