Az olyan outdoor tevékenységek, mint a túrázás, a futás és a kerékpározás a legjobb módjai annak, hogy kiélvezzük a kellemes őszi időjárást. Sok kertrendezési és kültéri munka is az év ezen szakában esedékes. Ahogy azonban rövidülnek a nappalok és nyúlnak az éjszakák, a sporttevékenységek egyre könnyebben csúsznak bele a szürkületbe és a sötét időszakba. Az önfeledt sport és a felelős munka alapja a biztonság, így kiemelten fontos, hogy ilyenkor is tudatosan és hatékonyan gondoskodjunk a láthatóságunkról és látómezőnk megteremtéséről. Ez a cikk bemutatja az outdoor sportok és munka során való biztonságos láthatóság legfőbb szempontjait, és praktikus ötleteket kínál a biztonság javítására.

 

  1. Válassz megfelelő ruházatot!

A magas láthatóságú ruházat a garancia arra, hogy sötétben is biztonságban élvezhesd az outdoor tevékenységeket. Fontos, hogy élénk színű ruhákat válasszunk, kitűnő választás a fehér, a narancssárga és a neon színek. Ezek hatékonyan fogják fel és verik vissza más sportolók és a járművek lámpáinak a fényét. Egy egyszerű, de jól megtervezett láthatósági mellény is sokat jelent a megfelelő és látványos észrevehetőség megteremtésében. Emellett fokozhatjuk a biztonságot olyan ruházat bevetésével is, amely könnyen ki- és bekapcsolható, beépített LED fényekkel rendelkezik. Futás vagy túra közben például remekül működik egy ilyen technológiával ellátott, ráadásul neonszínű sapka.

  1. Használj megfelelő világítást!

Legyen szó egy homályosan megvilágított ösvényen való futásról vagy az országúton történő kerékpározásról, a megfelelő világítás használata alapvető fontosságú. Csatolj LED-fényeket a kerékpárodra, a sisakodra és a ruházatodra, hogy biztonsággal belásd az utat, és te is láthatóvá válj mások számára. A futóknak a fejlámpa jó választás, mivel kéz nélküli megoldást nyújt. Kültéri munkavégzés során gondoskodj arról, hogy ne csak te legyél kellőképpen kivilágítva, de az általad használt eszközök és a munkaterületed is. Nagyon veszélyes lehet egy kivilágítatlanul otthagyott létra közel egy forgalmas autó- vagy kerékpárúthoz. Győződj meg róla, hogy tartalék elemeket vagy egy hordozható töltőt is magaddal viszel, hogy elkerüld a váratlan sötétséget. Ügyelj rá, hogy a téli hidegben gyorsabban merülnek az elemek és az akkumulátorok!

  1. Használj fényvisszaverő kiegészítőket!

Építs be a sötétben is jól látható kiegészítőket a felszerelésedbe! A fényvisszaverő csuklópántok, bokapántok, mellények és cipőfedők egyszerű, ugyanakkor nagyon hatékony eszközök a láthatóság javításához. Ezek a kiegészítők visszaverik a gépjárművek fényszóróiból vagy zseblámpákból származó fényt, így könnyebb másoknak észrevenni téged, csökkentve a balesetek kockázatát. Ilyen eszközöket elhelyezhetsz a kerékpárodon is, de a kültéri munkához használt eszközökön is (pl. létrán, talicskán, utánfutón, stb.).

  1. Tervezd meg az útvonalat!

Mielőtt elindulnál egy outdoor kalandra, gondosan tervezd meg az útvonalat. Válassz jól megvilágított utakat, kerüld a sűrűn járt autóutakat csúcsidőkben, és legyen előzetes helyismereted a gyenge fényviszonyokkal rendelkező területekről. Ha messzire kalandozol, oszd meg valakivel a tervezett útvonaladat és a várható visszatérésed idejét, hogy időben és releváns helyen tudjanak keresni, ha baj érne/nem jelentkeznél.

 

Jó utat és biztonságos sportolást kívánunk!

 

Szerző: UFORM, 2023.november