A meleg nyári hónapok elmúlásával köszönt be az igazi kirándulós időszak idehaza. Ilyenkor tömegek mozdulnak meg, hogy felfedezzék hazánk csodálatos természeti adottságait vagy akár sportértékkel bíró szinten túrázzanak. Bár a túra és erdei kirándulás sokaknak csak kényelmes bandukolásnak tűnik, valójában egy kellőképpen átmozgató sport, ami megfelelő felszereléssel kiegészítve élvezetes igazán. Ahogy futni sem az otthoni atlétánkban célszerű, úgy az erdei kirándulás is akkor lesz igazán felemelő élmény, ha megfelelő öltözékkel készülünk.

A nem aszfaltozott, időjárásnak kitett terepre speciális lábbeli szükséges a maximális kényelem és biztonság érdekében. Ősszel számítani kell arra, hogy az esetleges csapadék miatt csúszósak lehetnek az erdei utak. A rutinos túrázok két kategóriára oszthatók a lábbeli tekintetében: az egyik csoport a végletekig esküszik a terepfutócipőkre, míg a másik fele a túracipők, túrabakancsok pártján áll. Egyéni preferencia és a túra típusának függvénye, hogy kinek melyik típusú lábbeli lesz a nyerő. A terepfutócipők kicsit könnyebbek, jobban lélegeznek és divatosabb a megjelenésük. Ezzel szemben a túrabakancsok jobban fogják a bokát, jobban ellenállnak a beázásnak és hideg időben melegebben tartják a lábat. A csúszás elleni védelemben egyébként mindkét típus remekül teljesít.

Ősszel sokszor csalóka az időjárás és nagy a napközbeni hőingadozás. Könnyen lehet, hogy reggel még egy vastag, hosszú túranadrág jön jól, délután pedig már egy rövidnadrág lesz az ideális. Ilyenkor érdemes letenni a voksunkat a lecipzározható szárú nadrágok mellett, melyek igazodnak a napi hőmérsékletek változásához. Amikor egyértelműen hidegre fordul az idő, válasszunk olyan nadrágot, amely alá szükség esetén befér még egy réteg technikai anyagú aláöltöző is. A hosszú túranadrágok egyébként változatos design alapján és sokféle anyagból készülnek. Választhatjuk például a Helly Hansen divatos kamuflázs mintájú OEKO-TEX anyagú Chelsea Evolution nadrágját, de jó döntés lehet egy softshell anyagú darab is, például az Olza visszafogott, szürke nadrágja.

Ősszel nagyon fontos, hogy tudatosan tervezzük meg a túrára a felsőruházatunkat. Célszerű, ha több vékony réteggel készülünk, melyeket az időjárás és a túra miatti kimelegedésünk függvényében rugalmasan változtathatunk. Legalsó rétegnek mindig jó választás egy pamut rövidujjú póló. Könnyen lehet, hogy egy meleg indiánnyári napon ez lesz az egyetlen réteg ruha, amit viselni fogunk. Jó döntés az Helly Hansen bármelyik divatos darabját választani, mely hétköznapi viseletként is tökéletesen megállják a helyüket. Köztes rétegnek érdemes egy jól szellőző, technikai felsőt viselni, amely jól tartja vagy akár elvezeti a hőt. Harmadik réteg gyanánt szintén jó választás egy kényelmes, jó hőtartó képességgel bíró pamut pulóver. Záró rétegnek az őszi csapadék ellen tartsunk a hátizsákunkban egy funkcionális esődzsekit, mely kicsire összehajtható, de óriási segítséget jelent, ha leszakad az ég.

Szintén nagyon fontos, hogy alkalmazkodjunk a túra változó fényviszonyaihoz, és óvjuk szemünket a fénytől és széltől egyaránt. Könnyen lehet, hogy egy rövid kiránduláson belül sétálunk majd napsütéses, szeles pusztán és sötét, párás erdőben. Ezért is fontos egy megfelelő UV védelemmel ellátott napszemüveg, de még jobb, ha a lencse polarizált is, mely nagyobb túraélményt és közlekedési biztonságot nyújt. Szintén jól jöhet a fény és egy enyhe eső vagy szél ellen, egy kényelmes baseball sapka. A Helly Hansen darabjai ebben a műfajban is magas színvonalon teljesítenek.

Végül pedig egy túraajánló, ha már megvan a tökéletes kiránduló felszerelés. Tatabányáról Tatára átsétálni a Gerecse lankáin nagyszerű kaland. A túra Európa legnagyobb madárszobrától, a Turultól indul, és hamar elvezet minket a helyi festői szépségű tölgyerdőkbe, miközben rendre lélegzetelállító látvány nyílik a hegyről a Kisalföld sík terepei felé, amit több kilátóból is élvezhetünk. A túra kellemes erdei utakon, egy mesésen szép sváb falucskán és barátságos mezőkön visz át Tatára, a vizek városába, ahol az Öreg-tó partja és környéke világszínvonalú természeti és történelmi adottságokkal bíró terület. Ez egy könnyű túra, mely jó idő esetén igazi örömkirándulás, a meredekebb szakaszokra azonban fontos a jó lábbeli, időjárástól függően pedig a szakszerű túraviselet.

 

Szerző: Uform                                                                                  

Dátum: 2023. 09. 19.