Ahhoz, hogy a tekerés valóban jó élmény legyen, nem elég levenni a padlásról az öreg poros bringát és felkapni hozzá egy szabadidőruhát. Fontos, hogy edzettségi szintünknek megfelelő útvonalat válasszunk – szörnyű érzés féltávnál kifulladva, sajgó végtagokkal keresni egy vasútállomást, ahonnan hazakászálódhatunk. Fontos továbbá, hogy a terepnek megfelelő kerékpárral vágjunk neki a megmérettetésnek, és az időjárásnak megfelelően öltözködjünk, ügyelve az különböző napszakokra és arra, hogy tekerés közben mennyire jól jönnek a technikai, jól szellőző vagy éppen az időjárástól megvédő ruhadarabok.

 

Annak, aki belépő szinten szeretne kerékpárral kirándulni, érdemes először városi, külvárosi szakaszokkal próbálkozni, aszfaltozott utakon, lehetőleg gyér autós forgalom mellett. Szerencse, hogy a fővárosban és környékén számtalan ilyen lehetőség adódik. Nagy élmény például megindulni a Batthyány tértől Szentendre irányába, ahol szinte végig elválasztott, biztonságos kerékpárúton tekerhetünk. Ha csak egy rövidebb úthoz van kedvünk, megállhatunk a Római-parton egy finom koktélra és pizzára, de akár egészen a Duna-kanyarig is elcsellenghetünk. Az ilyen terepekre ajánlott egy városi vagy fitness kerékpár. Urbánus terepen egyébként jobban járunk egy agyváltós modellel, amellyel gyorsabban reagálhatunk a forgalom ad-hoc változásaira, ráadásul csekélyebb kerékpáros tapasztalat mellett is kényelmesen, magabiztosan használható. Az ilyen város környéki kiruccanásokhoz jól jön a lezser, mégis kényelmes viselet, például egy trendi kapucnis, cipzáros pulóver.

Akinek a rövidebb túrák meghozták a kedvét a komolyabb távokhoz, azoknak az ország ikonikus tavai körül számtalan kirándulási lehetőség áll rendelkezésére. A belépő szint a Velencei-tó, amely egy fél nap alatt kényelmesen teljesíthető. Emel a téten a Fertő-tó és a Tisza-tó – ezeket a köröket már megszakítással, egy egész hétvégés túra alatt érdemes és kényelmes teljesíteni. A legnépszerűbb hazai útvonal pedig természetesen a Balaton körül fut. Bár vannak, akik maratoni kihívásként egy nap alatt körbetekerik, valójában ez kényelmesen egy 3-4 részre osztható táv. Válaszd bármelyik kihívást is, ne feledd, hogy első a biztonság! UVEX sisakjaink trendi megjelenést, kényelmet és garantáltan maximális biztonságot nyújtanak a tekerés során.

Az ilyen túrákhoz már jól jön egy trekking bringa, amely jól felszerelt világítással, kulacstartóval, csomagtartókkal és hozzá való kerékpáros táskákkal is. Böngéssz kiváló minőségű fejlámpáink és fejlámpás sapkáink között, hogy minden helyzetben jól láss a kirándulások során, és a többi közlekedő is időben észlelhessen! Aranyat érő tipp, hogy a kirándulás előtt fújjunk defektgátló folyadékot a gumibelsőkbe, mert nincs is annál bosszantóbb, mint amikor javítgatással, gumicserével megy el a kirándulásra szánt idő. Egy fél napos vagy egész hétvégés túra során nem árt azzal is számolni, hogy esetleg ránk szakad az ég. Ha profi esőcuccal, vízhatlan ruházattal készülünk, akkor ez legfeljebb egy kis bosszúság, de nem kell, hogy ellehetetlenítse a túránkat. A Helly Hansen GALE esőkabátja garantáltan szárazon tart a legnagyobb égszakadásban is.

 

Az aszfalt utáni lépcsőfok a döngölt földutak és murvás terepek meghódítása. Ezek az útvonalak még mindig lehetnek egészen szelíd, akár családi tekergőzések is, de akad köztük egészen sportos, már-már extrém kategóriába sorolható útvonal is. A közkedvelt Balaton környékén ilyen élményben akkor lehet részünk, ha Máriafürdőtől vágunk neki Kaposvár felé, a főváros környékén pedig a budaörsi kopár dombok között futnak jó minőségű murvás, földes utak. Ezekre az útvonalakra fejlesztették ki az úgynevezett gravel kerékpárokat, melyek egyesítik az országúti és a mountain bike gépek előnyeit. A hűvösebb időben fontos, hogy legyen egy vékony, meleg, mégis lélegző dzsekink. Ezeknek az elvásároknak tesz eleget a softshell technológia – az UVEX SuXXeed dzsekivel a maximumot hozhatjuk ki az őszi kerékpáros túrákból! Ahhoz pedig, hogy egy rázósabb menet se darálja le a tenyeredet, érdemes egy speciális, kiváló minőségű kesztyűvel nekivágni a távnak – válaszd kínálatunkból a Fuscus kecskebőr kesztyűjét!

A uform.hu megújult webshopján érdemes tovább nézelődnöd a Neurum termékei közt is, sportolás, kirándulás előtt, de az Uvex ruhái, cipői, szemüvegei is igen népszerűek vevőink körében.

 

Szerző: Uform

Dátum: 2023.10.20.